“Sezoni i rrezikut”, kështu e riemërtojnë amerikanët verën

“Sezoni i rrezikut”, kështu e riemërtojnë amerikanët verën

Shkencëtarët amerikanë riemërtojnë verën si “sezoni i rrezikut”.

Një grup shkencëtarësh në SHBA e kanë riemërtuar verën “sezoni i rrezikut”, duke thënë se duhet marrë më seriozisht për të shmangur më shumë vdekje të parandalueshme.
Këtë vit zjarri i McKinney ka vrarë dy persona në Kaliforni, dhe nxehtësia është fajësuar për vdekje dhe madje edhe sëmundje te të rinjtë në Oregon. Këto ngjarje të motit ndodhin natyrshëm, por po nxiten nga ndryshimet klimatike.

Valët e të nxehtit tashmë janë më të shpeshta dhe më intensive. Zjarret po djegin dyfishin e zonës dhe gjatë një sezoni më të gjatë. Uraganet janë më të fortë dhe sasia që intensifikohet me shpejtësi është trefishuar.

“Kombinimi i këtyre gjërave ka arritur një hap të ri,” tha Kristy Dahl, shkencëtare e lartë në Unionin e Shkencëtarëve të Shqetësuar (UCS), një grup avokues në SHBA.

“Vit pas viti, ne zbulojmë se njerëzit po vdesin gjatë këtyre ngjarjeve” dhe megjithatë publiku dhe politikëbërësit “nuk po i marrin ato aq seriozisht sa duhet”, shtoi Dahl.

Kjo është arsyeja pse grupi këtë vit filloi t’i referohej verës si “stina e rrezikut”.

“Rreziku është rritur disi ngadalë dhe ne jemi mësuar me të”, tha Dahl.

Goditja e nxehtësisë mund të vrasë, ashtu si përmbytjet dhe stuhitë nga uraganet. Jetesa me myk në shtëpi me lagështirë ose ndotja e ajrit nga zjarret shkakton probleme të frymëmarrjes.

“Është diçka me të cilën po mësojmë të jetojmë, por është diçka me të cilën nuk duhet të jetojmë nëse marrim masa”, tha ajo.

Një veprim i tillë përfshin të mësuarit nga fatkeqësitë e mëparshme se kush do të jetë më i cenueshëm herën tjetër.

Lagjet urbane me pak mbulesë pemësh mund të shndërrohen në “ishuj të nxehtësisë”, duke prekur në mënyrë disproporcionale njerëzit me të ardhura të ulëta dhe njerëzit e ndryshëm etnikisht, të cilët priren t’i quajnë ato zona si shtëpi.

Fenomeni i “stinës së rrezikut” nuk është i kufizuar vetëm në Shtetet e Bashkuara, tha Dahl. Ai është “në natyrë globale”, veçanërisht në hemisferën veriore.

Britania e Madhe sapo ka përballuar një valë të nxehti rekord prej 40,3 gradë Celsius, që pritet të ketë kontribuar në vdekjen e qindra njerëzve, por edhe duke shkaktuar kushte mbytëse për shumë njerëz.

Profesori Meric Srokosz, një oqeanograf nga Qendra Kombëtare e Oqeanografisë, i cili ka mbajtur fjalime publike mbi klimën për më shumë se 15 vjet, thotë se riemërtimi i verës si “sezoni i rrezikut” është një “mënyrë dramatike për të tërhequr vëmendjen” se sa shpejt ndryshon klima dhe sa të rënda janë ndikimet.

“Qëllimi nuk është të jemi alarmues, por t’i bëjmë njerëzit të marrin seriozisht problemet me të cilat po përballemi,” tha ai, raporton Sky News.