Mariçiq: Ekziston mundësia për një zgjidhje të drejtë me Bullgarinë, por tani varet nga Sofja

Mariçiq: Ekziston mundësia për një zgjidhje të drejtë me Bullgarinë, por tani varet nga Sofja

“Me palën bullgare janë duke u zhvilluar bisedime intensive në kuadër të deklaratës së Kuvendit dhe vijave të kuqe dhe interesave tona dhe nëse do të arrihet një marrëveshje tani varet nga Bullgaria”, tha zëvendëskryeministri për çështje evropiane, Bojan Mariçiq.

“Një zgjidhje e drejtë është e mundur. Ne besojmë se është mirë që procesi të përfundojë me një dokument gjithëpërfshirës, ​​i cili do të përcaktojë qartë detyrimet si tonat edhe të palës bullgare. Sigurisht që kemi folur deri tani, gjithçka tjetër është në një terren të papërcaktuar. Më pak rëndësi ka forma, rëndësi ka përmbajtja, çfarë hapash duhet të ndërmerren dhe të çojnë në heqjen e vetos, që të kemi një agjendë më miqësore. Ne i zhvillojmë bisedimet mbi këtë bazë. Pas ngjarjes në Manastir ka një vonesë, por komunikimi nuk ndërpritet”, tha Mariçiq.

Ai përsëriti se vendi është i gatshëm të fillojë negociatat me BE-në dhe nëse kjo do të ndodhë varet nga qëndrimi i Bullgarisë, por edhe nga mjedisi që do të krijohet në Union. Në kuadër të luftës në Ukrainë dhe të gjitha krizave që na kanë ndodhur neve dhe Europës, thotë zëvendëskryeministri, momenti i duhur është që kjo të ndodhë gjatë presidencës franceze.

Ai shtoi se nuk është e përcaktuar nëse dokumenti i rënë dakord me Bullgarinë do të jetë pjesë e kornizës negociuese, por gjithsesi ajo kornizë do të përmbajë elemente të asaj që është rënë dakord me Bullgarinë.

“Ne jemi të detyruar të jemi optimistë për fillimin e negociatave, por kjo nuk do të thotë se do të arrijmë marrëveshje me çdo kusht”, tha Mariçiq.

Ai theksoi se gjuha dhe identiteti nuk janë pjesë e negociatave. Mariçiq përsëriti se kur zgjidhja me Bullgarinë të përcaktohet më konkretisht, ajo do të ndahet me publikun dhe opozitën, sepse për disa pika do të duhet të harmonizohen pikëpamjet e të gjithë aktorëve politikë.

Sa i përket nismës “Ballkani i Hapur”, Mariçiq theksoi se ajo do të sjellë përfitime për qytetarët pa krijuar një kornizë të madhe politike rreth procesit.

Ai pret që kryeministri malazes Dritan Abazovic të marrë pjesë në takimin e ardhshëm të “Ballkani i Hapur” në qershor, të organizuar nga vendi, pasi ai tashmë ka shprehur dëshirën që Mali i Zi t’i bashkohet procesit.

Lidhur me idenë e presidentit francez Emmanuel Macron për një “bashkësi politike evropiane”, Maricic tha se ajo nuk vlen për Ballkanin Perëndimor, për të cilin perspektiva evropiane është riafirmuar dy herë – në samitin e Selanikut 2003 dhe të fundit në Brdo në Kranj. .