Si lidhen Bitcoin, Kazakistani dhe Kina?

Si lidhen Bitcoin, Kazakistani dhe Kina?

08:47 | 11 Janar 2022

Trazirat politike në Kazakistan po godasin industrinë e madhe të minierave të bitcoin të vendit.

Kombi i Azisë Qendrore u zhyt në kaos pas protestave të dhunshme të shkaktuara nga rritja e çmimeve të karburantit.

Si pjesë e kaosit, shkurtimet e internetit dhe telekomunikacionit janë raportuar në mbarë vendin – dhe kjo ka një ndikim në operacionet lokale të minierave të kriptomonedhave, të cilat janë ndër më të mëdhatë në botë.

Kazakistani u shfaq si një qendër popullore e minierave vitin e kaluar, pasi Kina fqinje goditi aktivitetin – frenime që autoritetet kineze thanë se ishin të nevojshme për të mbrojtur përpjekjet e vendit për të reduktuar emetimet e karbonit.

Minierat e kriptomonedhave janë një proces i ndërlikuar.

Minierat kërkojnë kompjuterë me fuqi të lartë që zgjidhin enigma komplekse matematikore për të krijuar një “bllok” të ri në blockchain.

Kërkon fuqi të konsiderueshme kompjuterike dhe energji elektrike, dhe Kazakistani, me burimet e tij të pasura energjetike , u bë një alternativë tërheqëse ndaj Kinës për minatorët.

Kazakistani përbënte më shumë se 18% të rrjetit global të Bitcoin në gusht të vitit të kaluar.

Është ende e paqartë se kur shërbimet e internetit do të rikthehen në Kazakistan, duke e bërë të vështirë të dihet se sa thellë do të ndihet ndikimi nga minatorët e kriptove.

Sipas monitorit të internetit Netblocks, lidhja ishte mbyllur për 36 orë që nga mëngjesi i së premtes.

Investitorët po shqetësohen.

Çmimi i një Bitcoin të vetëm ra në 42,000 dollarë të premten, niveli i tij më i ulët që nga shtatori i kaluar.

Kriptomonedha ka qenë gjithashtu nën presion pasi Rezerva Federale e SHBA sinjalizoi se mund të zbusë stimulin ekonomik në mënyrë më agresive sesa pritej, gjë që i ka bërë investitorët të kujdesshëm ndaj aseteve më të rrezikshme.

Sipas Rastogit, probleme të tilla në qendrat kryesore të kriptos mund ta detyrojnë industrinë të përshpejtojë adoptimin e teknologjisë më të qëndrueshme për minierat, e cila konsumon shumë më pak energji elektrike.