Çmimet për udhëtimet me aeroplan në Rusi janë rritur dhjetëfish pas thirrjes së Putinit për mobilizim

Çmimet për udhëtimet me aeroplan në Rusi janë rritur dhjetëfish pas thirrjes së Putinit për mobilizim

Njoftimi i Vladimir Putinit për një mobilizim të pjesshëm për të përforcuar trupat e tij në Ukrainë shkaktoi një “nxitje” në faqet e internetit të linjave ajrore të mërkurën pas përpjekjeve të rusëve për t’u larguar nga Rusia sa më shpejt të jetë e mundur.

mobilizimi fillimisht ka të bëjë me 300,000 rezervistë, por sipas Ministrisë së Mbrojtjes, gjithsej 25 milionë rusë mund të marrin thirrjen.

Kërkimet në Rusi për termat “bileta” dhe “aeroplan” u dyfishuan nga ora 08:00 të mërkurën në krahasim me fillimin e javës, sipas mjetit statistikor Google Trends, i cili gjurmon se sa shpesh është shkruar një fjalë në Google.

Ndërsa kërkesa “për t’u larguar nga Rusia” u krye 100 herë më shumë në mëngjes sesa në kohët normale.

Biletat për fluturimet direkte në destinacionet më të afërta me Rusinë – Armenia, Gjeorgjia, Azerbajxhani dhe Kazakistani – janë shitur të gjitha për të mërkurën, sipas faqes Aviasales.ru, shumë e njohur në Rusi për blerjen e biletave të tyre.

Ndërkohë, fluturimet nga Rusia në Stamboll — të cilat që nga fillimi i sanksioneve perëndimore kanë qenë një nga rrugët kryesore jashtë vendit – me Turkish Airlines janë shitur deri të shtunën.

Fluturim tjetër të disponueshëm me Air Serbia – nga Rusia në Beograd – nuk do të ketë deri të hënën, 26 shtator.

Fluturimet e brendshme drejt qyteteve pranë kufijve të vendit gjithashtu kanë “shpërthyer”.

Dhe biletat nga Moska në Vladikavkaz pranë kufirit me Gjeorgjinë kanë kushtuar 750 euro, kundrejt rreth 70 € sa kushtojnë normalisht.

Ndërkohë një peticion online në faqen change.org për të denoncuar mobilizimin mblodhi 160,000 nënshkrime në pak orë.