Shkencëtarët në prag të krijimit të pilulës që zgjat jetën

Shkencëtarët në prag të krijimit të pilulës që zgjat jetën

19:58 | 4 Korrik 2022

Ideja për të jetuar më gjatë dikur konsiderohej një fantazi e një milioneri, por shkencëtarët e moshuar besojnë se janë në prag të krijimit të një pilule që do t’i lejonte njerëzit të jetonin 200 vjet ose më shumë.

Përparimet mjekësore në njëqind vitet e fundit nënkuptojnë se njerëzit në vendet e zhvilluara dhe të pasura kanë një jetëgjatësi prej 80 vjetësh, që është pothuajse dyfishi i jetëgjatësisë mesatare në fund të shekujve 19 dhe 20, transmeton portal arbresh.info

Ushqimi më i mirë, uji i pastër, kushtet më të mira të higjienës dhe përparimet e mëdha në mjekësi janë faktorë kyç në zgjatjen e jetës së njerëzve. Personi më i vjetër i njohur – gruaja franceze Jeanne Calment, e cila i shiti piktura Vincent Van Gogh si vajzë në fund të shekullit të 19-të, jetoi për 122 vjet dhe vdiq në vitin 1997.

Ka disa debate nëse njerëzit mund të jetojnë natyrshëm shumë më gjatë se ajo moshë, por kjo është arsyeja pse të gjitha shpresat vendosen në shkencën që duhet të bëjë të mundur që njerëzit të jetojnë shumë më gjatë sesa është e mundur sot.

Dr.Andreë Steele, biology kompjuterik dhe autor i librit mbi jetëgjatësinë, tha për Daily Mail, se nuk ka asnjë arsye biologjike që njerëzit të mos jetonin deri në 200 vjet.

Ai beson se do të ketë një përparim revolucionar në formën e një ilaçi që do të eliminojë të ashtuquajturat qeliza zombie në trup, të cilat konsiderohen si një nga fajtorët kryesorë për përkeqësimin e indeve dhe organeve me kalimin e moshës.

Pilulat që i dëbojnë këto qeliza nga trupi i njeriut po përdoren tashmë në provat njerëzore dhe mund të jenë të disponueshme në treg pas dhjetë vjetësh, sipas Dr Steele, i cili është i bindur se dikush që e lexon këtë tekst tani, me ndihmën e ilaçit, njerëzit do të mund të jetonin deri në 150 vjet.

Një fushë tjetër me interes për shkencëtarët kundër plakjes është kërkimi i ADN-së te zvarranikët dhe kafshët e tjera që jetojnë në klimë të ftohtë.

Ekspertët në Universitetin Shtetëror të Miçiganit kanë filluar të hulumtojnë lloje të ndryshme të zvarranikëve dhe amfibëve jetëgjatë, duke përfshirë krokodilët, salamandrat dhe breshkat që jetojnë deri në 120 vjet. Ata shpresojnë të zbulojnë pjesë të ADN-së që mund të veprojnë te njerëzit.

Megjithatë, disa ekspertë besojnë se çrrënjosja e “vrasësve” të mëdhenj – kancerit, demencës dhe sëmundjeve të zemrës – mund të jetë çelësi i vërtetë i jetëgjatësisë.

Disa ekspertë besojnë se njerëzit do të mund të jetonin 150 vjet natyrshëm nëse nuk do të kishte sëmundje kronike, dhe njëri prej tyre është Dr. Petar Fedichev, një fizikan molekular rus që drejton kompaninë biomjekësore Gero.

Kompania e tij analizoi të dhënat gjenetike të gjysmë milioni britanikëve për të arritur qëllimin e kompanisë për të “hakuar procesin e plakjes”, siç e quajnë ata. Shkencëtarët Gero përdorën një instrument të quajtur DOSI (Dynamic State of Organism Indicator) i cili merr parasysh moshën, sëmundjen dhe faktorët e stilit të jetesës për të zbuluar se sa elastik është trupi në të vërtetë dhe sa mirë mund të shërohet nga sëmundja ose lëndimi. Duke përdorur modele matematikore, instrumenti llogariti se mosha maksimale e trupit – nëse nuk ndryshohet nga ilaçet ose terapia gjenetike – është midis 120 dhe 150 vjet.

Ky zbulim u publikua në një studim të botuar vitin e kaluar në revistën “Nature Communication”.

Megjithatë, shkencëtarët pohojnë se ndryshimi i stilit të jetës ndihmon shumë në jetëgjatësi.

Qelizat e moshuara, të quajtura gjithashtu “qeliza zombie”, janë qeliza të vjetra që ndalojnë ndarjen me kalimin e kohës, grumbullohen dhe sekretojnë në trup substanca që përshpejtojnë procesin e plakjes.

Ekspertët besojnë se të rinjtë me sistem imunitar të shëndetshëm kanë një aftësi më të madhe për të pastruar qelizat e dëmtuara, por ndërsa njerëzit plaken, ato nuk hiqen më në mënyrë efikase dhe fillojnë të grumbullohen, duke shkaktuar probleme të mundshme./arbresh.info/