Sasi masive uji u gjet nën shtresën e akullit në Antarktidë

Sasi masive uji u gjet nën shtresën e akullit në Antarktidë

11:49 | 6 Maj 2022

E fshehur thellë nën shtresën e akullit që mbulon Antarktidën, shkencëtarët kanë zbuluar një sasi masive uji.

Sistemi i ujërave nëntokësore, i gjetur në sedimentet e thella në Antarktidën Perëndimore, ka të ngjarë të jetë konsistenca e një sfungjeri të lagësht, zbulon një pjesë të paeksploruar të rajonit dhe mund të ketë implikime për mënyrën se si reagon kontinenti i ngrirë ndaj krizës klimatike, sipas një studimi të ri, transmeton portal arbresh.info

“Njerëzit kanë hipotezuar se mund të ketë ujëra të thella nëntokësore në këto sedimente, por deri më tani, askush nuk ka bërë ndonjë imazh të detajuar,” tha autorja kryesore e studimit, Chloe Gustafson, shkruan CNN.

“Antarktida përmban 57 metra potencial të rritjes së nivelit të detit, kështu që ne duam të sigurohemi se po inkorporojmë të gjitha proceset që kontrollojnë se si rrjedh akulli nga kontinenti dhe në oqeane. Ujërat nëntokësore janë aktualisht një proces që mungon në vendin tonë. modele të rrjedhjes së akullit”, shtoi ajo.

Kjo është hera e parë që gjendet prania e sasive të mëdha të ujit të lëngshëm në sedimentet nën akull.

Përmasat e ujit të zbuluar janë territory Yukon në Kanada, thonë shkencëtarët.

Ekipi hulumtues përdori instrumente gjeofizike të vendosura drejtpërdrejt në sipërfaqe për të ekzekutuar një teknikë të quajtur imazhe magnetotelurike.

Uji i oqeanit ka të ngjarë të ketë arritur në zonë gjatë një periudhe të ngrohtë 5,000 deri në 7,000 vjet më parë, duke e ngopur sedimentin me ujë të kripur të detit.

Studiuesit thanë se duhet bërë më shumë punë për të kuptuar implikimet e zbulimit të ujërave nëntokësore, veçanërisht në lidhje me krizën klimatike dhe rritjen e nivelit të detit./arbresh.info/