Ora e artë e Hitlerit shitet mbi 1.3 milion euro në ankand

Ora e artë e Hitlerit shitet mbi 1.3 milion euro në ankand

11:53 | 5 Gusht 2022

Ora e artë e Adolf Hitlerit është shitur për 1,342,931.55 euro nga një koleksionist anonim.

Ora e dorës me rripa të zezë, e cila ka të shënuara inicialet e Hitlerit ‘AH’ dhe përmban një svastika, është bërë nga prodhuesi i orëve nga Mynihu, Andreas Huber.

Ai përmban gjithashtu tre data, ditëlindjen e Hitlerit, datën kur ai u emërua dhe datën e fitores së zgjedhjeve të partisë naziste në vitin 1933.

Ajo u mor si një ‘plaçkë lufte’ nga një ushtar francez i cili ishte pjesë e njësisë së parë që arriti në tërheqjen malore të Hitlerit në Berchtesgaden në maj të vitit 1945.

Rreshteri Robert Mignot, i Divizionit të 2-të të Blinduar, e zbuloi atë në ditët e fundit të Luftës së Dytë Botërore dhe e mori përsëri në atdheun e tij dhe ia shiti orën kushëririt të tij.

Ajo iu kalua nipit të tij, i cili e dërgoi atë me Alexander Historical Auctions, nga Maryland, ShBA.

Ora besohet se i është dhënë Hitlerit në vitin 1933 nga partia naziste që ai drejtoi pasi u zgjodh si kancelar i Gjermanisë.

Ajo u mor nga një ushtar francez nga Berghof, shtëpia malore e Hitlerit në Bavari, Gjermania jugore, më 4 maj 1945. Hitleri kishte vrarë veten në bunkerin e tij në Berlin./EO/