Twitter suspendon agjensitë e lajmeve të Iranit

Twitter suspendon agjensitë e lajmeve të Iranit

Klubi i Gazetarëve të Rinj (YJC), i drejtuar nga transmetuesi shtetëror IRIB, IRNA shtetërore dhe Mehr ishin ndër llogaritë në gjuhën farisht të pezulluar të shtunën, shkruan BBC, përcjell Indeksonline.

Disa agjenci, duke përfshirë agjencinë Fars dhe TV Shtypin në gjuhën angleze, mbetën aktive në këtë faqe interneti.

Agjencitë e prekura spekuluan se pezullimet ishin të lidhura me mbulimin e tyre të tensioneve në rajon.

Në veçanti, ata besonin se ata ishin duke u penalizuar për raportimin e tyre për konfiskimin e Iranit të një cisternë me flamur britanik në Gjirin e të Premtes.

Një burim i Twitter konfirmoi disa degë të lajmeve, duke përfshirë BBC, se llogaritë ishin pezulluar për ngacmimin e koordinuar dhe në shënjestër të njerëzve të lidhur me Bahá’í-un, një besim pakicë në Iran.

Bahá’í-të thonë se qindra ndjekës janë vrarë që nga viti 1980 dhe se shumë të tjerë janë burgosur dhe torturuar.

Edhe pse ka më shumë se 300,000 anëtarë të komunitetit Bahá’í në Iran, vendi nuk e njeh fenë. Në vend të kësaj, ndjekësit janë të ngacmuar, ndjekur penalisht dhe burgosur, tha Human Rights Watch.

Grupi i të drejtave shton se Bahá’í-të kanë qasjen e tyre në arsim të rreptë dhe janë të ndaluar të regjistrohen në universitete. Studentët Bahá’í përjashtohen nëse zbulohet identiteti i tyre fetar.

Twitter është ndaluar në Iran, por shumë njerëz vazhdojnë të hyjnë në të duke përdorur VPN-të.

TAGS