Tetë udhëheqës të famshëm dhe fobia e tyre e përbashkët: Macet

Ndonëse është një ndjesi e pakuptueshme dhe e pashpjegueshme për dikë që adhuron macet, duhet thënë se jo të gjithë i duan ato. Përkundrazi, frika ndaj tyre shkon deri në fobi

Ailurofobia (ose felinofobia, elurofobia) është frika e vazhdueshme dhe e pashpjegueshme nga macet. Termi rrjedh nga greqishtja, αἴλουρος (ailouros) – mace and φόβος (phóbos) – frikë.

Njerëzit kanë fobi nga macet zakonisht për dy arsye kryesore: një mace mund t’i ketë sulmuar gjatë fëmijërisë ose i shohin ato si personifikim të së keqes. Disa njerëz i kanë aq frikë sa edhe një foto mund t’u shkaktojë ankth dhe panik.

Lajm i keq: Macet tërhiqen nga njerëzit që nuk i duan. Studimet tregojnë se ato shkojnë drejtpërdrejt tek ata që i kanë fobi, alergji ose thjesht nuk i preferojnë. Nëse përpiqesh ta injorosh, bëhu gati pasi do ta kesh rrotull!

Lajm i mirë: Si të gjithë fobitë e tjera, edhe kjo mund të tejkalohet.

Nëse fobia ndikon në cilësinë e jetës, duhet kërkuar ndihma e mjekut, në të të kundërt mund të përmirësoni kështu gjendjen: terapi njohëse për të kuptuar linjat e gabuara të të menduarit dhe identifikimi i sjelljeve që mund të ndihmojnë; strategji të relaksimit, si frymëmarrja e thellë ose ushtrimet fizike; hipnoterapi, e cila ndihmon në riprogramimin e subkoshiencës (hipnozë); qëndrimi pranë një maceje me ndihmën e dikujt tjetër.

Disa nga udhëheqësit dhe diktatorët e famshëm që thuhet se kanë pasur tmerr nga macet:

Aleksandri i Madh i Maqedonisë. Mesa duket, pushteti, etja për të dominuar botën dhe macet nuk shkojnë me njëra-tjetrën

Perandori i famshëm romak Julius Caesar

Genghis Khan i njohur si Khan i Madh i Perandorisë Mongole

Monarku Louis XVI i njohur si Mbreti Diell i Francës

Udhëheqësi i Partisë Fashiste italiane Benito Mussolini dhe Adolf Hitleri.

Thuhet se ato i shkaktonin të dridhura deri në kockë Napoleon Bonapartes dhe kishte kriza paniku nëse ndeshej me shikimin e një maceje.

Ailurofobi kishte edhe Dwight D. Eisenhower, gjeneral i ushtrisë amerikane dhe president i Amerikës në 1953-1961.

Isadora Duncan, balerinë e famshme ka vuajtur gjithashtu nga kjo fobi.

Frikë të pashpjegueshme nga macet, ka pasur edhe dramaturgu anglez William Shakespeare. /Telegrafi/

TAGS