Studim: Covid-19 mund të shkaktojë infertilitet mashkullor

Studim: Covid-19 mund të shkaktojë infertilitet mashkullor

Shkencëtarët dhe ekspertët mjekësorë në Texas, po përpiqen të mësojnë sa më shumë që të jetë e mundur në lidhje me ndikimin biologjik të Covid-19 në trup.

Hulumtimi i ri që ekzaminon Covid-19 dhe spermën e njeriut, sugjerojnë rreziqe të mundshme për infertilitetin mashkullor, si dhe transmetimin sek.sual.

Një studim i publikuar muajin e kaluar në JAMA analizoi mostrat e spermës së 38 pacientëve me Covid-19 dhe zbuloi praninë e virusit në 15 për qind të pacientëve.

Sipas studiuesit Dr. John Aitken, ndikimi patologjik i Covid-19 në të testuar nënvizohet nga të dhënat që tregojnë rastet aktive ulin në mënyrë dramatike testosteronin në hormonet luteinizuese.

Reduktimi i testosteronit ka një ndikim të rëndësishëm në reagimin e trupit ndaj qelizave që stimulojnë sekretimin e steroideve sek.suale.

Aitken thotë se ky konstatim pritet sepse pengesat në testisin e gja.kut ofrojnë pak mbrojtje kundër pushtimit viral.

Viruset patogjene si HIV, hepatiti, shytat dhe HPV kanë qenë të lidhura me dëmtimin e testeve që shkaktojnë infertilitet të bartësit.

“Duhet të theksohet që spermatozoidët kanë një aftësi të demonstrueshme për të kryer infeksione virale nga mashkulli në traktin riprodhues femëror,” tha Aitken.

“Siç ndodh gjatë transmetimit seksual të Zikës, për shembull.”

Për më tepër, virusi Covid-19 gjithashtu mund të fitojë qasje në qelizat e spermës mashkullore sapo të lënë testet, gjë që mund të jetë shumë e rrezikshme për sa i përket transmetimit.

Një su.lm i Covid-19 mbi spermën e njeriut çon në krijimin e angiotensin II, i cili është një hormon që rregullon funksionimin e veshkave dhe presionin e gja.kut.

Nivelet e rritura të këtij hormoni shkaktojnë një përgjigje imune kundër grimcave të virusit invadues Covid-19 që rrit disponueshmërinë e specieve reaktive të oksigjenit që shkaktojnë vde.kjen e qelizave.

Ekspozimi i zgjatur ndaj niveleve të larta të angiotenstinës II mund të çojë në vde.kje të qelizave në spermë.

Hulumtimi i disponueshëm sugjeron që kur enzima ACE2 zbërthehet në aminoacide specifike, ekspozimi shkakton ulje të qëndrueshmërisë dhe funksionimit të spermës, dhe në fund mund të rezultojë në një humbje të fertilitetit mashkullor.

TAGS