Si ndikon në organizëm konsumimi i ushqimit në mbrëmje?

Si ndikon në organizëm konsumimi i ushqimit në mbrëmje?

Vaktet në kohën e duhur e bëjnë më të lehtë tretjen e ushqimit, përshpejtojnë metabolizmin tuaj, por gjithashtu ju ndihmojnë të humbni peshë.

Një mëngjes i bollshëm rekomandohet gjithmonë në mëngjes brenda 30 minutash deri në një orë pas zgjimit, ndërsa vaktet e lehta dhe të hershme në mbrëmje konsiderohen kryesore për të humbur peshë më shpejt.

Është një besim i zakonshëm që nëse hani natën vonë, në fakt mund ta bëni më të vështirë humbjen e peshës, por gjithashtu të çoni në shtim të peshës.

Sipas një studimi të botuar në British Journal of Nutrition, nuk ka asnjë lidhje midis kohës së ngrënies dhe shtimit të peshës.

Një studim i kryer nga një ekip studiuesish nga Kolegji mbretëror Londër shqyrtoi zakonet e të ngrënit të më shumë se 1.500 fëmijëve duke përdorur të dhëna nga Programi Kombëtar i Dietës dhe Ushqimit të Britanisë së Madhe të mbledhura midis 2008 dhe 2012.

Ata studiuan të dhënat për të gjetur një lidhje midis një vakti në mbrëmje, kohës dhe një rreziku në rritje të mbipeshës. Në fund të studimit, ata nuk gjetën asnjë lidhje midis vakteve të mbrëmjes vonë dhe mbipeshës.

Kjo na çon në përfundimin se problemi nuk është koha, por zgjedhja e ushqimit dhe sasia që çon në shtimin e peshës “natën”.

Koha e gjatë midis drekës dhe darkës do t’ju bëjë të hani më shumë në mbrëmje. Pastaj ju humbni gjurmët e sasisë së ushqimit që hani dhe përfundoni duke ngrënë më shumë kalori sesa duhet.

Një problem tjetër është se njerëzit janë më të prirë ndaj zgjedhjeve të dobëta të ushqimit gjatë natës. Kur jeni të uritur, ju dëshironi ushqim të shpejtë dhe është e vështirë t’i rezistoni tundimit. Pije të gazuara, meze të kripura dhe ëmbëlsira përmbajnë shumë kalori dhe lehtë mund të çojnë në peshë të tepërt.

Zgjedhje të dobëta të ushqimit dhe konsumimi i shumë kalorive mund të çojë në disa probleme të tjera shëndetësore.

Konsumimi i një vakti të rëndë dhe të yndyrshëm para gjumit mund të çojë në probleme të tretjes. Do të ndiheni të fryrë gjatë natës, gjë që do të ndikojë edhe në cilësinë e gjumit tuaj.

Është më mirë të hani vaktin e fundit të ditës të paktën dy orë para se të shkoni në shtrat.