Shkencëtarët zbulojnë fenomenin e pashpjegueshëm që ndodh në sipërfaqen e diellit

Shkencëtarët zbulojnë fenomenin e pashpjegueshëm që ndodh në sipërfaqen e diellit

Studiuesit në Observatorin e Radios Metsähovi gjetën këto zona, të quajtura “ndriçime radio” në zona të shumta të diellit.

Zakonisht, këto shkëlqime kanë tre shpjegime.

E para janë vrimat kurorale në dy polet e diellit, të cilat drejtojnë nxehtësinë jashtë përmes erërave diellore, e dyta është nxjerrja e materialit të nxehtë nga sipërfaqja e diellit, dhe e treta është zona ku zbulohen fusha të forta magnetike.

Shkencëtarët gjetën ndriçime radiofonike në zonat ku nuk aplikohej asnjë prej këtyre faktorëve.

“Burimet e tjera të përdorura nuk shpjeguan shkakun e ndriçimit. Ne nuk e dimë se çfarë i shkakton ato fenomene. Ne duhet të vazhdojmë studimin tonë”, tha shkencëtari Juha Kallunki.

Studimi i minimumit diellor, periudha gjatë së cilës fusha magnetike e diellit është më e dobët zbuloi edhe informacione të tjera të reja.

Shkencëtarët më parë besuan se sjellja e diellit gjatë këtyre minimumeve ishte pasive, dhe aq pak kërkime ishin bërë për veprimtarinë e yllit tonë më të afërt gjatë momenteve të tij më të qeta.

Përkundrazi, janë ngritur pyetje se kur do të ndodhte minimumi tjetër diellor aktiv dhe sa intensiv do të ishte.

Megjithëse u mendua më parë që minimumet të ndodhin çdo 11 vjet, studiuesit nuk besojnë më se kjo do të jetë rasti.

Çdo i fundit katër minimale diellore gjithashtu kanë qenë më të dobët se ai i mëparshmi, duke lënë shkencëtarët të mos shqetësohen për shkakun e një ndryshimi të tillë.

Hulumtimi i shkencëtarëve do të publikohet në fizikën diellore dhe raportohet se është hera e parë që astronomët kanë studiuar në mënyrë sistematike minimale diellore.

Në tokë, minimumet diellore mund të rezultojnë në rrezet ekstra kozmike në sistemin diellor, i cili godet planetin me rreze X dhe rrezatim ultravjollcë.

Në kohën e saj më të dhunshme, stuhitë diellore të shkaktuara gjatë këtyre periudhave mund të prekin satelitët, rrjetet e energjisë elektrike dhe komunikimet radio, si dhe të jenë një rrezik për astronautët.

TAGS