Shkencëtarët tregojnë se akullnajat janë duke shkrirë shumë shpejt

Shkencëtarët tregojnë se akullnajat janë duke shkrirë shumë shpejt

00:45 | 29 Prill 2021

Akullnajat po shkrihen më shpejt, duke humbur 31 përqind më shumë dëborë dhe akull në vit se sa 15 vjet më parë, sipas matjeve tre-dimensionale satelitore të të gjitha akullnajave malore në botë.

Shkencëtarët pa dyshim që kanë fajësuar ndryshimet klimatike të shkaktuara nga njerëzit, transmeton portal arbresh.info

Duke përdorur 20 vjet të të dhënave satelitore të deklasifikuara kohët e fundit, shkencëtarët llogaritën se 220,000 akullnajat e maleve në botë po humbasin më shumë se 328 miliardë tonë (298 miliardë tonë metrikë) akull dhe dëborë në vit që nga viti 2015, sipas një studimi në revistën e mërkurën Nature. Kjo është mjaft e shkrirë që rrjedh në oqeanet në rritje të botës për ta vendosur Zvicrën nën pothuajse 24 metra (7,2 metra) ujë çdo vit.

Gjysma e shkrirjes së akullnajave në botë vjen nga Shtetet e Bashkuara dhe Kanada.

Shkalla e shkrirjes së Alaskës është “ndër më të lartat në planet”, me akullnajën e Kolumbisë që tërhiqet rreth 115 metra (35 metra) në vit, thanë shkencëtarët.

Pothuajse të gjithë akullnajat në botë po shkrihen, madje edhe ato në Tibet që dikur ishin të qëndrueshme, zbuloi studimi.

Vetëm disa akullnaja në Islandë dhe Skandinavi që ushqehen nga reshjet e vazhdueshme janë më të qëndrueshme.

Shkrirja pothuajse uniforme “pasqyron rritjen globale të temperaturës” dhe është nga djegia e qymyrit, naftës dhe gazit, thanë shkencëtarët.

Shkencëtarët kanë vënë në dukje se rritja e nivelit të detit është duke u rritur.

Oqeanet e botës tashmë po ngrihen sepse uji i ngrohtë zgjerohet dhe për shkak të shkrirjes së akullit në Grenlandë dhe Antarktidë, por akullnajat janë përgjegjëse për 21 përqind të ngritjes së nivelit të detit.

Shtresat e akullit janë kërcënime më të mëdha afatgjata për ngritjen e nivelit të detit./arbresh.info/

TAGS