Shkencëtarët paralajmërojnë se dorëzat nuk iu mbrojnë nga koronavirusi

Shkencëtarët paralajmërojnë se dorëzat nuk iu mbrojnë nga koronavirusi

Dorëzat nuk po i mbrojnë njerëzit nga koronavirusi, meqë ofrojnë ndjenjë falso sigurie, kanë bërë me dije ekspertët e shëndetit.

Dr Allison Bartlett, specialiste e sëmundjeve ngjitëse në Universitetin e Chicago-n, tha se nuk ofrojnë aspak siguri, shkruan Daily Mail.

Shefat e Organizatës Botërore të Shëndetit kanë thënë se larja e rregullt e duarve është mënyra më e mirë për të ndaluar përhapjen e virusit.

Vendosja e dorëzave është e kotë, sipas Dr Bartlett, sepse virusi mund të mbijetojë në doreza nëse prekin sipërfaqet e kontaminuara.

Ajo shtoi se vemdosja e dorezave mund t’u japë njerëzve një sens të rremë të sigurisë ‘duart e tyre’.

Dr Bartlett tha se është e lehtë të ndotni duart teksa largoni dorezat sepse pasi të hiqet njëra dorezë, dora tjetër e lirë mund të prekë lehtë dorezën tjetër që mund të jetë e konaminuar.

Ajo shtoi edhe se një përdorim i gjerë i dorezave nga publiku i gjerë mund të çojë në mungesë të furnizimit të mjekëve.

Mjekët janë bërë që të ndjekin procedurat specifike për të siguruar që dorezat e përdorura nuk i ndotin duart e tyre. Ata gjithashtu lajnë duart para dhe pasi të vënë doreza.

Punonjësit shëndetësor përdorin doreza kur mund të kenë në kontakt me gjak dhe lëngje të tjera trupore nga pacientët. /Lajmi.net/

TAGS