Pse na hapet goja kur shohim dikë tjetër që vepron njësoj?

Pse na hapet goja kur shohim dikë tjetër që vepron njësoj?

Detaji më i çuditshëm në lidhje me hapjen e gojës është “ngjitja” e saj.

Ka shumë studime për këtë temë, kështu që ka disa shpjegime pse na hapet goja kur shohim dikë tjetër që vepron njësoj.

Shpjegimi qëndron në psikologji, por së pari duhet të sqarojmë arsyet e saj, shkruan Real Simple.

Studimet kanë treguar se hapja e gojës shkakton “neurone pasqyre” në një pjesë të trurit, por duhet theksuar se ky reagim është i kufizuar në trurin plotësisht të zhvilluar, sipas mjekut Rayen Sakir.

“Kjo konsiston në hapjen e gjerë të pavullnetshme të gojës dhe zgjerimin maksimal të nofullës, pasuar nga thithja e thellë dhe nxjerrja e ngadaltë e ajrit”, shpjegon Sakir nga Britania e Madhe.

Shumë supozojnë se hapja e gojës vjen në mënyrë që ne përpiqemi të marrim më shumë oksigjen dhe shkencëtarët besuan deri 30 vjet më parë.

Sidoqoftë, kjo teori u hodh poshtë nga një seri eksperimentesh të botuara në vitin 1987 që nuk provuan ndonjë korrelacion midis mungesës së oksigjenit dhe hapjes së gojës.

Sot, një nga teoritë më të njohura thotë se një gjë e tillë ndodh për shkak të ek.sitimit.

“Ndërsa lodhemi, veçanërisht kur shikojmë dhe dëgjojmë diçka jointeresante, hapja e gojës shfaqet si një mjet zgjimi.

Studimet kanë treguar se kjo është e vërtetë, pasi numri i rra.hjeve të zemrës rritet pas kësaj dhe kulmi arrin 10 deri në 15 sekonda pas atij veprimi, i ngjashëm me një nxitje të kafeinës”, tha Sakir.

Hapja e gojës shoqërohet gjithashtu me ftohje të trurit, e cila mund të jetë arsyeja pse na hapet goja më shpesh me rritjen e temperaturës.

“Kur muskujt e fytyrës relaksohen, kjo mundëson humbjen e nxehtësisë përmes venave të fytyrës dhe hyrjen e ajrit të ftohtë, gjë që ndihmon në uljen e temperaturës së trurit përmes konveksionit”, shpjegoi mjeku.

Njerëzit shpesh hapin gojën kur shohin të tjerët duke e bërë, por jo të gjithë.

Sipas studiuesve, arsyeja më e mundshme për një gjë të tillë është ndjeshmëria.

“Ndërsa njerëzit plaken, ata përmirësojnë zhvillimin e tyre psiko-social dhe neurologjik, kështu që hapja e gojës e dikujt tjetër bëhet një lloj shenje se ata duhet të bëjnë të njëjtën gjë.

Ky fenomen është i njohur si ekofenomen, dhe ndodh gjithashtu te shimpanzetë, por edhe te qentë ”, tha Sakir.

Ai thotë se me këtë ne kopjojmë në mënyrë të pavetëdijshme nga njëri-tjetri pasi truri ynë është i programuar për të kopjuar njerëzit që na rrethojnë.

“Për shembull, ne automatikisht imitojmë fjalët e njerëzve të tjerë (ekolalia) ose veprimet (ekopraksi) çdo ditë, dhe ne bëjmë gjithçka që të përshtatet më mirë,” shpjegoi mjeku.

Studimet tregojnë se fëmijët, truri i të cilëve është ende në zhvillim, iu hapet goja vetëm kur janë të lodhur, por jo kur dikush pranë tyre e bën këtë, siç është rasti me të rriturit, truri i të cilëve është plotësisht i zhvilluar.

TAGS