Pajisja kthen djersën e njeriut në një karikues pa lëvizur muskulin

Pajisja kthen djersën e njeriut në një karikues pa lëvizur muskulin

14:50 | 15 Korrik 2021

Shkencëtarët kanë ideuar një pajisje që mbledh djersën nga maja e gishtit tuaj për të krijuar energji – dhe ju nuk keni nevojë as të lëvizni një gisht për ta bërë atë të funksionojë. Në fakt, kjo pajisje gjeneron energji ndërsa rrini pa lëvizur apo edhe flini.

Një brez i hollë fleksibël i mbështjellë rreth majës së gishtit si një mjet ndihmës shndërron kimikatet që gjenden në djersën e njeriut në sasi të vogla të energjisë elektrike. Gishtat prodhojnë vazhdimisht djersë, kështu që pajisja mund të funksionojë vazhdimisht.

Pajisja mund të furnizojë potencialisht elektronikë me fuqi të ulët që veprojnë në diapazonin milivat, të tilla si një orë dore, por ende nuk është e përshtatshme për të furnizuar vazhdimisht elektronikë me performancë të lartë siç janë telefonat inteligjentë, thonë studiuesit.

“Qëllimi ynë është ta bëjmë këtë një pajisje praktike”, tha një nga studiuesit në projekt. “Ne duam të tregojmë se kjo nuk është vetëm një gjë tjetër interesante që mund të gjenerojë një sasi të vogël energjie dhe kaq. Ne në fakt mund të përdorim energji për të furnizuar me energji elektronike mjete të dobishme siç janë sensorët dhe ekranet”.

Majat e gishtave, secila me më shumë se një mijë gjëndra djerse, mund të krijojnë midis 100 dhe 1000 herë më shumë djersë se shumica e pjesëve të tjera të trupit. Mund të jetë e vështirë të vërehet se sa janë të djersitur, sepse djersa zakonisht avullon nga majat e gishtave sapo të dalë. Kjo pajisje e re mbledh atë djersë para se të avullojë. /Telegrafi/

TAGS