Mjekët zhvillojnë metodën revolucionare për kancerin e gjëndrave tiroide

Mjekët zhvillojnë metodën revolucionare për kancerin e gjëndrave tiroide

Mjekët e Qendrës Mjekësore të Universitetit Hadassah – Spitali Hadassah në Izrael kanë zhvilluar një metodë të re “revolucionare” që identifikon kancerin e gjëndrave tiroide me një saktësi prej 94%.

Gjëndrat tiroide shpesh zhvillojnë gunga të vogla, të plota ose të lëngshme që mund të jenë potencialisht kanceroze.
Biopsitë e tiroides kryhen duke përdorur një procedurë të quajtur aspiratë gjilpërë të imët. Meqenëse gjilpëra është aq e hollë dhe për këtë arsye kampioni është shumë i vogël, në 30% të rasteve rezultatet e testit janë jo ekuivoke.

Studimi mjekësor izraelit tregoi se ndryshimet në shprehjen e mikroRNAs në nyjet tiroide lejohen të përcaktojnë saktë nëse ishin nodule beninje ose malinje me një saktësi prej 94%.

Tani mjekët shpresojnë ta bëjnë testin në dispozicion të publikut dhe të ndihmojnë sa më shumë pacientë.

TAGS