Kush ishte Shën Valentini?

Kush ishte Shën Valentini?

Në mënyrë të rreptë, do të thotë të jetë. Ky tingull qesharak dhe tërheqës që ju dëgjoni çdo 14 shkurt është Shën Valentini që kthehet në petale të trëndafilit të tharë në të cilin u varros.

Si erdhi? Sepse çdo vit ka një studim të ri (përgjithësisht fals) se sa njerëz të seksit presin në ditën e Shën Valentinit. Në vitin 2014, revista “Time” raportoi se dy të tretat e burrave dhe 30% e grave thanë se më mirë do të bëjnë seks sesa të marrin një dhuratë, raporton “TheNewDaily”, transmeton lajmi.net.

Vitin e kaluar “Huffington Post” raportoi se gjysma e popullsisë nuk do të donin ndonjë kohë përkëdhelëse … sepse ata ishin shumë të lodhur ose kishin gjëra më të mira për të bërë.

Një tjetër studim i vitit 2019, i financuar nga një kompani lodrash seksi, zbuloi se shumë amerikanë e konsiderojnë seksin e Shën Valentinit si “të detyrueshëm dhe jo tërheqës”.

Kush ishte ky shoku Shën Valentini?

Shën Valentini ishte një shenjt i shekullit të tretë që as kisha katolike nuk di shumë rreth tij, i tillë që ai u hoq nga Kalendari i Përgjithshëm Romak në 1969, megjithëse dita e festës së tij vazhdon të festohet.

Në një farë mënyre ai erdhi të festohet në shenjtorin mbrojtës të të rinjve, martesa të lumtura, epilepsi dhe dashuri të këndshme. Dhe është dashuri miqësore për të cilën duhet të flasim, transmeton lajmi.net.

Mendoni për ju kalorës të vjetër duke shkruar vjersha për gratë fisnike – të cilët shpesh ishin të martuar me burra të tjerë – dhe duke u dhënë atyre xhingla dhe lule aromatike dhe duke shkuar në kërkime të vrasjes së dragoit në emrin e tyre. Asnjë puthje, pa prekëse, sigurisht që nuk ka pompë të zhytur në sharrë dore.

Ishte gjithçka për fisnikërinë dhe kalorësinë – një premtim emocional që rrinte midis dëshirës seksuale dhe arritjes shpirtërore.

Por Shën Valentini thuhet se është martirizuar nga romakët paganë për krimin e martesës me çifte të krishterë.

Ai ishte një çun i vjetër i ashpër. Kur një rrahje gurësh dhe klubesh nuk arriti ta vriste atë … dhe që andej rrodhi gjaku i tij, i kuq si skuqja e një vajze, Kafka e tij, e kurorëzuar me lule, është ekspozuar në Bazilikën e Romës të Santa Maria në Cosmedin.

TAGS