Këto 2 shenja tregojnë se (ndoshta) nuk do t’i mbushni 60 vjeç

Këto 2 shenja tregojnë se (ndoshta) nuk do t’i mbushni 60 vjeç

Përveç faktit nëse jeni duke përjetuar ndonjë sëmundje terminale (ose një nga 5 sëmundjet vdekjeprurëse), ju nuk keni asnjë shans që të jeni duke menduar edhe sa ditë ju kanë mbetur për të jetuar në këtë planet.

Vdekjen e mendojmë shumë larg nesh, por ka disa shenja që tregojnë mundësisht se edhe ne nuk do ta kemi të gjatë jetën.

Gjithnjë sipas studimeve që janë bërë me njerëzimin dhe mënyrat e jetesës ndër shekuj. Le t’i zbulojmë ato në këtë artikull.

Gjenetika: Prindërit apo gjyshërit tuaj nuk kanë jetuar gjatë

Ok, e dimë, gjenet janë mjaft të rëndësishme.

Por sa e rëndësishme?

“Ne tani e dimë se për njerëzit, gjenet kanë një ndikim në masën 25% të jetëgjatësisë”, thotë Sharad P. Pali, MD, autor i “Gjenetika e Shëndetësisë”, ndërsa rreth 75% e faktorëve sipas tij, që kontrollojnë jetëgjatësinë nuk kanë të bëjnë fare me ADN-në tuaj, transmeton Lajmi.net.

Ju nuk e merrni punën tuaj shumë seriozisht

Studiuesit e Universitetit të Kalifornisë Riverside kanë gjetur se njerëzit që janë më të përkushtuar në punën e tyre janë të prirur të jetojnë më gjatë.

Rrini ulur gjithë ditën

Nëse kjo është një zyrë në zyrë ose nëse qëndroni para TV, të rrish ulur gjatë gjithë ditës thjesht nuk është gjë e mirë për ju.

Një studim i ri, i publikuar në “American Journal Amerikane of Epidemiology” ka gjetur se gratë e moshuara që qëndrojnë ulur për 10 ose më shumë orë në ditë kanë qeliza që janë biologjikisht 8 vjet më të vjetëra se mosha kronologjike e tyre.

Ju ecni ngadalë

Ecja e ngadaltë mund të tregojnë se zemra, mushkëritë, qarkullimi i gjakut nuk janë në formë.

Mezi i ngrini qeset e rënda të ushqimeve

Shtimi në peshë, sidomos në zonën e barkut është veçanërisht e rrezikshme, sepse ajo ju bën të predispozuar për një mori sëmundjesh, duke përfshirë diabetin dhe sëmundjet e zemrës.

Ju nuk keni një diplomë kolegji

Të dhënat nga Qendrat për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve tregojnë se njerëzit me një diplomë kolegji kanë tendencë për të jetuar gati 9 vjet më gjatë se ata që nuk e kanë përfunduar shkollën e mesme, sepse kujdesen më shumë për shëndetin dhe i dinë risqet që u kanosen, duke jetuar më shëndetshëm.

Ushqimet e përpunuara: I porosisni gjithmonë jashtë

Ushqimet e përpunuara shtojnë rrezikun me 25%, për shkaqe që lidhen me ushqimin dhe sëmundjet që shkakton dieta jo e shëndetshme.

Jeni i divorcuar ose i ve

Universiteti i Kalifornisë, me projektin “Riverside Project” zbuloi se shumica e njerëzve që kishin martesa afatgjata kanë jetuar të paktën deri në 70 vjeç, krahasuar me vetëm 1/3 e njerëzve që ishin të divorcuar.

Jeni duhanpirës

Nuk besoj se ka nevojë t’ua shpjegojmë këtë.

Duhanpirësit kanë më shumë rreziqe për sëmundje zemre apo të tjera dhe nuk mund të jetojnë gjatë.

TAGS