Kështu mund ta dalloni gripin dimëror nga COVID-19

Kështu mund ta dalloni gripin dimëror nga COVID-19

Kur të vijë sezoni i gripit, do të jetë më e vështirë se zakonisht të përcaktoni nëse jeni i sëmurë nga gripi ose Covid-19, sepse simptomat janë shumë të ngjashme.

Por ka një mënyrë të veçantë të shfaqjes së simptomave të Covid-19, thonë studiuesit, të cilat mund të ndihmojnë njerëzit që të dallojnë virusin nga sëmundjet e tjera.

Shkencëtarët e Universitetit të Karolinës Jugore (USC) Qendra Michelson analizuan më shumë se 55,000 raste të konfirmuara të koronavirusit në Kinë (të mbledhura midis 16-24 shkurtit 2020) dhe një set të dhënash të mëtejshme të afro 1100 rasteve të mbledhura nga mesi i dhjetorit 2019 deri në janar të këtij viti.

Ata krahasuan rendin e simptomave nga ky grup i të dhënave me rendin e simptomave të gripit, duke përdorur të dhëna nga 2,470 raste të gripit në Amerikën e Veriut, Evropë dhe Hemisferën Jugore, të raportuara tek autoritetet shëndetësore nga 1994 deri në 1998.

Studiuesit zbuluan se simptomat që Covid-19 shfaq së pari janë: ethe, pastaj kollë dhe dhimbje muskulore, e ndjekur nga të përziera, dhe / ose të vjella, dhe diarre.

Problemet gastrointestinale, mund ta dallojnë koronavirusin nga sëmundjet e tjera si gripi, duke ndihmuar mjekët që ta diagnostikojnë atë, thanë studiuesit.

Ndërsa të vjellat dhe diarreja mund të jenë gjithashtu shenja të gripit, kjo është më e zakonshme tek fëmijët sesa tek të rriturit.

Simptomat kryesore të gripit tek të rriturit janë një ethe e papritur, kollë, dhimbje të fytit, dhimbje trupi (përfshirë dhimbjen e kokës) dhe lodhje.

Njohja e rendit të simptomave të Covid-19 mund të ndihmojë pacientët të kërkojnë menjëherë kujdes ose të vendosin më shpejt që të izolohen, thanë shkencëtarët në USC.

Informacioni gjithashtu mund të ndihmojë mjekët të përjashtojnë sëmundje të tjera, ose t’i ndihmojnë ata të planifikojnë se si të trajtojnë pacientët dhe ndoshta edhe të ndërhyjnë më herët në sëmundje.

Studimi, i cili u publikua në revistën Frontiers in Health, u udhëheq nga kandidati i doktoratës Joseph Larsen dhe shkencëtarët Dr. Peter Kuhn dhe Dr. James Hicks në Institutin e Shkencave Konvergjente të Kancerit të USC Michelson Centre.

“Ky studim është veçanërisht i rëndësishëm për të ditur kur kemi cikle mbivendosëse të sëmundjeve, si gripi, që përkojnë me infeksionet e Covid-19,” tha Dr.Kuhn, një profesor i mjekësisë në USC.

Ethet dhe kolla shpesh shoqërohen me një shumëllojshmëri të sëmundjeve të frymëmarrjes, përfshirë gripin, MERS dhe SARS.

Por koha dhe simptomat në traktin gastrointestinal të sipërm dhe të poshtëm e veçojnë Covid-19, thanë studiuesit, pasi trakti i sipërm GI (p.sh. të përzjera / vjellje) duket se preket para traktit të ulët të GI (p.sh. diarre) në Covid- 19, që është e kundërta nga MERS dhe SARS.

Një studim i mëparshëm që përfshiu gati 25,000 raste të Covid-19 identifikoi një kollë të vazhdueshme, ethe, lodhje, humbjen e aftësisë për të nuhatur dhe vështirësi në frymëmarrje si simptomat më të zakonshme të virusit.

Simptomat gastrointestinale nuk u përmendën.

Profesori Andrew Goddard, presidenti i Kolegjit Mbretëror të Mjekëve, tha se pacientët me Covid-19 mund të kenë të vjella dhe diarre.

Vlerësimet kanë filluar nga 4% e njerëzve që e përjetojnë atë në 57% në studime të ndryshme.

Në rastet më të buta, problemet me tretjen mund të jenë një tipar më i dukshëm, por njerëzit rrallë janë shtruar në spital për shkak të këtyre simptomave, shumica e shtrimeve janë për shkak të problemeve të frymëmarrjes që shkakton virusi, tha ai.

Nga 206 pacientë me simptoma “të buta” në Spitalin Union, Kolegji Mjekësor Tongji, në Wuhan, rreth një e treta e tyre kishin diarre, zbuloi një studim.

Një në pesë prej këtyre njerëzve përjetoi diarre si simptomën e parë të sëmundjes së tyre.

Në total, 48 të paraqitur vetëm me një simptomë tretëse, 69 kishin simptoma të tretjes dhe të frymëmarrjes, dhe 89 kishin vetëm simptoma të frymëmarrjes.

“Në fund të fundit larja e duarve mbetet mbrojtja më e mirë që të gjithë kemi kundër virusit,” tha Prof Goddard.

TAGS