Kanceri i pankreasit – simptomat që nuk duhet të injorohen

Është një sëmundje e heshtur pasi nuk shkakton pothuajse asnjë simptomë që në fillim, duke e bërë të vështirë për të bërë një diagnozë të hershme, dhe për fat të keq, nuk ka teste të thjeshta dhe të lira që mund të përdoren gjerësisht.

Sipas Institutit Kombëtar të Kancerit të SHBA-së, kjo sëmundje më së shpeshti shfaqet te njerëzit mbi 60-vjeç – megjithëse raportohet gjithashtu te njerëzit më të rinj se 30-vjeç.

Kanceri i pankreasit është më i zakonshëm te meshkujt dieta e të cilëve është me yndyrë të lartë, transmeton KosovaPress.

Me përhapjen e kancerit, ekzistojnë simptoma të caktuara që ndryshojnë nga personi në person:

– Zverdhja e lëkurës dhe syve (këto gjithashtu mund të jenë simptoma të alkoolizmit, dështimit të mëlçisë pasi shumica e tumoreve pankreatike zhvillohen së pari në pjesën e sipërme të organit dhe mund të bllokojnë kanalin biliar),

– ngjyra e errët e urinës,

– kruajtje,

– sekretim i një stoli me ngjyrë të argjilës,

– dhembja në pjesën e sipërme të barkut ose shpinë – mund të jetë me ndërprerje ose e përhershme dhe mund të rritet në një pozicion të shpinës,

– ënjtje e dhimbshme në krah ose këmbë – e shkaktuar nga mpiksja e gjakut,

– ndjesi djegieje në stomak,

– humbje e oreksit,

– fryrje pas një vakti të rëndë,

– mundim ose të vjella pas ngrënies,

– ndjenja e pafuqisë,

– depresion.

Nëse ndonjëra prej këtyre simptomave vazhdon ose përsëritet, sigurohuni që të vizitoni mjekun.

TAGS