Goditja ne tru është shkaku i dytë kryesor i vdekjes: 10 mënyra për ta njohur atë përpara se të ndodhë

Goditja ne tru është shkaku i dytë kryesor i vdekjes: 10 mënyra për ta njohur atë përpara se të ndodhë

Aksidenti cerebrovaskular (goditja) ndodh si rezultat i furnizimit të pamjaftueshëm të gjàkut në tru, gjë që çon në mungesë të oksigjenimit në zonat e trurit.

Me afro 6 milion vdekje në vit, goditja konsiderohet shkaku kryesor i vdekjes në botë.

Cilat janë shkaqet dhe simptomat e saj?

Shkaqet e goditjes në tru.

Go.ditja zakonisht ndodh kur preket një arterie në tru.

Në varësi të rastit, ne flasim për goditje ishemike ose hemorragjike.

E para, e cila përfaqëson 80% të rasteve, është për shkak të formimit të një mpiksje gj.aku që vjen nga një organ tjetër ose i cili shfaqet pas akumulimit të lipideve rreth murit arterial.

E dyta, që ka të bëjë me 20% të rasteve, është shkaktuar nga hemorragjia që ndodh pas një aneurizmi të shpërthyer, tensionit të lartë të gja.kut ose një tumori të trurit.

Në situata të tjera, një mpiksje gja.ku formohet por zgjidhet shpejt pa shkaktuar dëme në tru.

Ky quhet su.lm ishemik kalimtar (TIA).

Edhe nëse është më pak serioze se ato të mëparshmet, nuk duhet të merret lehtë sepse rreziku për të patur goditje brenda 24 orëve është i lartë.

Njerëzit që kanë pësuar infarkt kanë një rrezik prej 30% deri 43% për të patur një god.itje tjetër gjatë pesë viteve pas sul.mit të parë.

Shumica e kohës, një në dhjetë persona nuk ka vazhdimësi, por nëntë të tjerët mund të pësojnë lëndime pak a shumë të rënda.

Ka dhjetë simptoma të goditjes që mund të njihen, për një menaxhim të shpejtë dhe adekuat.

Kjo e fundit zvogëlon ashpërsinë e sekuencave si dhe rrezikun e vdekshmërisë.

Simptomat e goditjes

– Shikimi i paqartë ose humbja e shikimit : Fillimi i një god.itje në tru mund të çojë në humbjen e shikimit në njërën ose të dy sytë . 44% e njerëzve që kanë vuajtur nga një god.itje në tru kanë humbur shikimin para se të pësojnë god.itje.

– Marramendje: marramendja është një simp.tomë e zakonshme e goditjes, kryesisht në gratë nën moshën 45 vjeç. Për ata që vua.jnë nga marramendje të rëndë papritmas dhe për një kohë të gjatë, është e nevojshme të telefononi shpejt një mjek.

– Prob.lemet e të folurit: Disa njerëz humbin kohën e duhur në fillim dhe kanë vështirësi të flasin dhe shprehin saktë. Ata kanë vështirësi për të zhvilluar një bisedë dhe janë zhytur në konfuzion të plotë.

– Humbja e ekuilibrit: Një ndjenjë e papritur e dobësisë dhe humbjes së tonit në këmbë dhe krahë mund të jenë shenja të go.ditje. Kjo mund të shkaktojë pavetëdije ose paralizë. Për ta bërë provën, ngrini krahët me pëllëmbët e ngritur lart dhe përpiquni t’i mbani ato për 10 sekonda. Nëse dora bie, kjo tregon që muskujt janë të dobët.

– Dhim.bje në njërën anë të fytyrës: Dhi.mbja nuk është një simptomë e zakonshme e goditjes, megjithatë mund të ndjehet në mënyrë të qëndrueshme në gjymtyrët ose në njërën anë të fytyrës nëse është në tru.

– Dhim.bje koke dhe migrenë: Dhim.bje koke ngacmuese janë mjaft të zakonshme gjatë goditjes. Studimet kanë treguar se 588 vullnetarë që vuanin nga migrena e rëndë para një go.ditje në tru ishin kryesisht të rinj, sidomos gra.

– Paraliza e fytyrës: Paraliza në njërën anë të fytyrës është një simptomë e zakonshme e god.itjes.

– Lodhja: Disa hulumtime kanë treguar që me god.itje në tru, gratë kanë më shumë të ngjarë të pësojnë lodhje, konfuzion dhe çorientim, krahasuar me burrat.

– Lidhje të vazhdueshme: Simp.toma që prek kryesisht gratë, një fshehtësi e vazhdueshme shpjegohet me faktin se god.itja sulmon qendrën e frymëmarrjes në tru.

– Gulçim dhe dridhje: Me god.itje në tru, mund të ndjeheni pa frymë dhe keni vështirësi në frymëmarrje. Kjo është një shenjë e një aritmi kardiake të shkaktuar nga mungesa e oksigjenit.

Nëse vuani nga një ose më shumë nga këto simp.toma, kërkoni ndihmë mjekësore menjëherë për të zvogëluar rrezikun e dëmtimit.

Mënyra më e mirë për të parandaluar këto lloje të sul.meve është të hani një dietë të shëndetshme, të ndaloni alkoolin dhe duhanin, të ushtroni rregullisht, të menaxhoni stresin dhe të mbani një peshë të shëndetshme.

TAGS