Gjërat që nuk i keni ditur për trurin

Gjërat që nuk i keni ditur për trurin

-Materiali I trurit
Qe nga kohët e lashta, truri ka qenë një ndër gjërat më misterioze të kohës. Anatomisti i njohur Galeni, arriti të  zbuloj lëndën e bardhë dhe lëndën gri të trurit, duke bërë kështu një zbulim, I cili do të qëndronte edhe sot si një zbulim shumë I rëndësishëm.

-Truri i njeriut është shumë i madh
Mesatarja e madhësisë së trurit të njeriut të rritur është rreth 1.3 dhe 1.4 kilogramë. Në aspektin e gjatësisë, truri është 15 centimetra I gjatë. Truri tek foshnjet e posalindura peshon sa 350 apo 400 gram.

-…Por truri i njeriut po zvogëlohet me kohë
Njerëzit 5000 vite më herët kanë patur përmasa më të mëdha të trurit. Ky zvogëlim është bërë për 9 centimetra katror, që i biese truri I njeriut të sotëm në krahasim më njerëzit e kohëve më të lashta është zvogëluar afër 9%. Disa shkencëtarë thonë se është evolim natyror, disa për shkak të ushqimeve, po gjithsesi ende nuk ka një teori të saktë për ta arsyetuar këtë ndryshim.

Truri i njeriut harxhohet përmes energjisë
Truri ‘modern’ është një harxhues i energjisë, i cili përbën vetëm 2% të gjithë peshës së trupit, mirëpo harxhon gati 20% të oksigjenit, dhe 25% të glukozës në trup,

-Arsyeja se pse njerëzit shohin ëndërra, ende është mister shkencor

-Truri I njeriut zhvillohet deri në moshën 25-vjeç

-Truri rigjeneron mjaftueshëm elektricitet sa për një llambë 25-wat .

TAGS