Festimet e pazakonta të maturës në vendet e ish-bllokut sovjetik

Festimet e pazakonta të maturës në vendet e ish-bllokut sovjetik

Por në një ditë të vetme të vitit, në fund të majit, ky shesh mbushet me rini dhe ndjenja lirie.

Me qindra studentë mblidhen në sheshet e qyteteve ish-sovjetike për të festuar mbylljen e shkollës, me festën që quhet “Zilja e Fundit”. Festa zhvillohet që nga Kirgiztani, Rusia e Ukraina.

Ceremonia nis ditën e fundit të shkollës, para provimeve të maturës. Tradita është që vajza më trupvogël të mbahet në krahë nga djali më trupmadh. Mësuesit mbajnë fjalime pozitive ndërsa prindërit mblidhen të përlotur.

Më pas, tradita është që maturantët të shkojnë e të festojnë ditën e fundit bashkë te shatërvani ose te lumi i qytetit.

TAGS