Dhëmbët e mamuthëve siberian japin ADN-në më të vjetër të rikuperuar ndonjëherë

Dhëmbët e mamuthëve siberian japin ADN-në më të vjetër të rikuperuar ndonjëherë

14:04 | 19 Shkurt 2021

Shkencëtarët kanë rikuperuar ADN-në më të vjetër të regjistruar, duke e nxjerrë atë nga mamuthët që endeshin në Siberinë verilindore deri në 1.2 milion vjet më pare.

Studiuesit thanë se ata kishin rimarrë ADN-në nga mbetjet e tre mamuthëve individuale, që ishin ndër gjitarët e mëdhenj që mbizotëruan peisazhet e Epokës së Akullnajave. Ndërsa mbetjet u zbuluan duke filluar në vitet 1970, metodat e reja shkencore ishin të nevojshme për të nxjerrë ADN-në.

Më i vjetri nga të tre, i zbuluar afër lumit Krestovka, ishte afërsisht 1.2 milion vjeçr. Një tjetër, afër lumit Adycha, ishte afërsisht 1 deri 1.2 milion vjeç. I treti, afër lumit Chukochya, ishte afërsisht 700,000 vjeç.

Deri tani, ADN-ja më e vjetër vinte nga një kalë që jetonte në territorin Yukon të Kanadasë rreth 700,000 vjet më parë.

Shumica e njohurive rreth krijesave parahistorike vijnë nga studimi i fosileve skeletore, por ekziston një kufi për ato që këto mund të tregojnë për një organizëm, veçanërisht në lidhje me marrëdhëniet gjenetike dhe tiparet.

ADN-ja antike mund të ndihmojë në plotësimin e vendeve bosh, por është shumë e prishur. Teknika të reja të sofistikuara kërkimore po u mundësojnë shkencëtarëve të rimarrin ADN-në gjithnjë e më të vjetër.

Studiuesit fituan njohuri për evolucionin dhe migrimin e mamuthëve duke krahasuar ADN-në me atë të mamuthëve që jetuan kohët e fundit. Mamuthat e fundit u zhdukën afërsisht 4,000 vjet më parë.

Më i vjetri nga tre ekzemplarët, mamuth Krestovka, i përkiste një linje gjenetike të panjohur më parë që më shumë se 2 milion vjet më parë u largua nga linja që çoi në mamuthën e njohur prej leshi.

Tom van der Valk i SciLifeLab në Suedi, autori i parë i studimit, tha se duket se anëtarët e prejardhjes Krestovka ishin mamuthët e para që migruan nga Siberia në Amerikën e Veriut mbi një urë toke tashmë të zhdukur rreth 1.5 milion vjet më pare. Mamuthët më vonë migruan rreth 400,000 deri 500,000 vjet më parë.

Analizat e ADN-së treguan se variante gjenetike të shoqëruara me klimë të ftohtë të qëndrueshme si rritja e flokëve, termorregullimi, depozitat e dhjamit dhe toleranca ndaj të ftohtit ishin të pranishme shumë kohë më parë se origjina e mamuthit të leshtë.

TAGS