Coronavirusi, mund të mbijetojë deri në tri ditë në dorezë dhe parmak

Qeveria e Mbretërisë së Bashkuar dhe Spitali Kombëtar Shëndetësor i tyre, kanë filluar një fushatë reklamuese të ashpër, duke i bërë thirrje publikut të lajë duart për të ndaluar coronavirusin.

Imazhe të errëta dhe të errëta të njollave në një dorezë dere nën dritën ultravjollcë paralajmërojnë njerëzit se virusi mund të mbijetojë në disa sipërfaqe për orë të tëra, duke mbetur ngjitëse, njofton Klan Kosova.

Kryeministri Boris Johnson dhe ministrat e tij dhe zyrtarët e tij po bllokojnë në shtëpi mesazhin se larja e duarve është gjëja më e mirë që njerëzit mund të bëjnë për të mbrojtur veten e tyre.

Njerëzit duhet të lajnë duart e tyre për 20 sekonda në një kohë me ujë të nxehtë dhe sapun, duke u siguruar që ata pastrojnë çdo anë të duarve dhe gishtërinjve.

Zyrtari kryesor mjekësor për Qeverinë, profesori Chris Whitty, tha se njerëzit mund të kapin sëmundjen, duke prekur sipërfaqet e kontaminuara dhe pastaj duke prekur fytyrën e tyre.

Dhe coronavirusi mund të qëndrojë ngjitës në sipërfaqe metalike të forta ose plastike si doreza dyersh ose parmakë në autobusë ose trena deri në tri ditë, shtoi ai.

Disa shkencëtarë, madje kanë sugjeruar se virusi mund të ketë më shumë të ngjarë të përhapet me duar sesa me ajër.

Duke folur në një takim me ministrat në Parlament këtë mëngjes, profesor Whitty tha se virusi do të “shkonte kryesisht për 48 orë dhe pothuajse plotësisht do të kalonte 72 orë në një sipërfaqe të vështirë”.

TAGS