Çfarë nuk dimë ende për koronavirusin?

Çfarë nuk dimë ende për koronavirusin?

Virusi ka qenë në të gjithë botën për rreth 180 ditë, duke na mbyllur të gjithëve dhe duke mbyllur miliona vende pune – si dhe duke lënë gjurmë të mëdha të vde.kjeve.

Në të vërtetë, shkruan GulfNews ai nuk shpërt.heu me një “Big Bang” masiv, viral.

Përkundrazi, ishte si një horror në mënyrë të ngadaltë, me një fillim mjaft të qetë dhe të bezdisshëm.

Në varësi të kush ishte “pacienti zero” dhe se si personi në të vërtetë u infektua dhe filloi përhapjen e virusit, afati kohor i shfaqjes së virusit mund të ndryshojë.

Nuk ka përgjigje, thjesht pyetje

Gjysmë viti më vonë, pyetje të shumta sillen në kokat e të gjithëve ndërsa dalin nga bllokimi.

Shkencëtarët, duke pasur parasysh kohën e kufizuar të SARS-CoV-2 në të gjithë globin, nuk kanë përgjigje të gatshme për ato pyetje.

Ka vetëm shpresë se një vaksinë, të paktën nga njëra prej kompanive që kanë filluar testimin e tyre, mund të jetë e gatshme që në tetor.

Po sikur të duhet më shumë kohë?

Po sikur askush të mos besojë në efikasitetin e saj, procesin e provës, apo edhe prodhuesin?

Po sikur kjo “vuajtje” e sotme të largohet në mënyrë misterioze, siç bëri “binjaku” SARS-CoV-1?

Gjithsesi, kompleksiteti dhe pasiguria janë tiparet përcaktuese të këtij virusi.

Kush ishte “pacienti zero”?

Kjo pyetje mund të zgjasë për një kohë të gjatë, mbase përgjithmonë, dhe mund të mos merr kurrë një përgjigje të duhur.

Kishte raporte që rasti i parë i dyshuar ishte diagnostikuar më 1 dhjetor 2019 në Wuhan, Kinë.

Pra, nga konkluzioni, duke pasur parasysh mesataren e virusit për periudhën e inkubacionit pesë-ditor, i njohur tashmë për shkencën, infeksioni ndodhi disa ditë më parë, në nëntor.

Dhe kishte pasur ngatërresa nga zyrtarët vendas kinezë në qytetin Wuhan në mënyrën se si ata merreshin me klinikët kinezë, mjekët që dhanë alarmin për një “pneumoni atipike” që ata kanë parë në një numër në rritje të pacientëve në dhjetor.

Kinezët kanë pranuar, megjithëse me vonesë, “mangësitë” e tyre në trajtimin e kapitullit të mëparshëm të kësaj pandemie, duke penalizuar zyrtarët disa zyrtarë dhe përshëndetën Dr. Li Wenliang, alarmues që vdi.q nga COVID-19, si një hero.

Informacioni ngriti spekulime dhe teori konspirative – në lidhje me një sul.m të supozuar “me ar.më biologjike” ose një lëshim të paqëllimshëm të virusit nga një laborator i sigurisë së lartë në Wuhan.

Presidenti amerikan Donal Trump ka lëshuar një numër akuzash kundër OBSH, duke ndërprerë marrëdhëniet e Amerikës me trupin botëror, pasi e aku.zoi atë si një “kukull” të Kinës.

Disa shkencëtarë, nga ana tjetër, tregojnë dëshmi se ai ka një origjinë natyrore, sesa i krijuar nga njeriu.

Ndërsa “përplasjet” vazhdojnë rreth kësaj, shkencëtarët kanë vazhduar tejkalimin për të bërë kërkime në të gjithë botën dhe të kenë një kontroll më të mirë të pandemisë.

Pavarësisht nga studimet e mëdha të bëra në gjashtë muajt e fundit të botuar në The Lancet, Shoqata Mjekësore Kineze, Jama, CDC, Science, NEJM dhe PLOS, njohuritë shkencore në lidhje me këtë patogjen mbeten tepër të mangëta.

Misteri

Shkencëtarët përballen me pyetjet kryesore.

Për disa, ky coronavirus i ri është krejt ndryshe nga çdo tjetër i njohur ose parë më parë: SARS-CoV-2 sillet si gripi në drejtim të lehtësisë së transmetimit (dhe duke shkaktuar një lloj vde.kjeprurës të pneumonisë në raste të rënda), ndërsa “përhapet i heshtur” dhe mund të kalojë edhe kur ato janë “asimptomatike”.

Sidoqoftë, për sa i përket strukturës, origjinës në laku.riq dhe simptomave të përgjithshme, është i ngjashëm me coronaviruset e tjerë, të njohur më parë, sikurse SARS-CoV-1 dhe MERS.

Ajo që shton pasigurinë ishin udhëzimet ndonjëherë konfliktuale dhe prononcimet publike të lëshuara nga OBSH për sëmundjen.

Për shembull, më 2 prill 2020, zyrtarët e OBSH-së thanë se nuk ka nevojë që njerëzit e shëndetshëm të veshin maska.

CDC gjithashtu kishte nxjerrë udhëzime ku thuhej që maskat duhet të vishen vetëm nga ata që janë me të vërtetë të sëmurë dhe shfaqin simptoma (kollë, ftohje dhe dhimbje të fytit) ose nga stafi i spitalit që janë të ekspozuar ndaj një shkalle të lartë infeksioni.

Por më vonë, si OBSH, po ashtu edhe CDC “rivlerësuan” udhëzimet, veçanërisht kur u shfaqën të dhëna se mikro-grimcat mund të qëndrojnë më gjatë në ajër nga sa mendohej më parë.

Të panjohurat

Gjatë gjashtë muajve të fundit, dihet shumë për virusin.

Por edhe shumë pyetje mbeten pa përgjigje.

Mund të duhet ca kohë që shkencëtarët të zbulojnë misteret e tij.

Dhe do të ndihmonte shumë nëse pyetjet e mëposhtme do të merrnin përgjigje:

Kush ishte ‘pacienti zero’? Kur dhe si filloi në të vërtetë COVID-19?

Pse disa njerëz sëmuren më shumë se të tjerët?

Pse fëmijët duket se janë më pak të ndjeshëm ndaj COVID-19?

Çfarë roli luajnë fëmijët në përhapjen e virusit?

Çfarë “sasie” duhet t’ju prek virusi, për t’ju bërë të sëmurë?

Për ata që shërohen, sa do të zgjaste imuniteti i tyre?

Çfarë shkakton një reagim imunitar të mbingarkuar në disa pacientë, që ndonjëherë çojnë në vde.kje?

Cila është llogaritja e vërtetë e njerëzve që u infektuan – për të njohur faktin aktual të niveleve të fatalitetit dhe infeksionit?

Cila është përqindja reale e atyre që kontraktojnë që virusin nuk kanë simptoma (asimptomatikë) dhe të ashtuquajturit “shpërndarës të heshtur”?

Cilat politika duhet të zbatohen me punëtorët shtatzënë thelbësorë?

Sa gjatë duhet të vishni maska si masa paraprake?

Si mund të punojë bota së bashku për t’iu përgjigjur më mirë shpërthimit të ardhshëm të mundshëm?

Çfarë duhet të bëhet për të parandaluar “ikjen” e viruseve nga laboratorët?

Cila është mënyra më e mirë për të harmonizuar mbikëqyrjen ndërkombëtare të viruseve që shfaqen me potencial pandemik?

TAGS