Çfarë ndodh kur ju merr gjumi me televizor të ndezur?

Çfarë ndodh kur ju merr gjumi me televizor të ndezur?

Nëse ndezja e televizorit na ndihmon të biem në gjumë, atëherë cili është problemi? Ndërsa është e vërtetë që seritë që po shikojmë do të na e bëjnë më të lehtë të relaksohemi pas një dite të gjatë, por ndezja e televizorit ndikon në cilësinë e gjumit më shumë sesa mendojmë.

Nënvetëdija është vazhdimisht e ndezur – Edhe pse mund të bini në gjumë ndërsa shikoni TV, kjo nuk do të thotë që nënndërgjegjja juaj është plotësisht e fikur. Ndërsa personazhet në seri flasin dhe shpaloset komploti, truri juaj i thith të gjitha.

“Çuditërisht, edhe nëse bini të flini para televizorit, truri juaj ende percepton të gjithë tingujt që vijnë nga TV, gjë që shkakton stres të panevojshëm kur keni nevojë për pushim”, thotë psikiatrja Amelia Alvin.

Më keq akoma, nëse bie në gjumë ndërsa shikon një film horror, kjo mund të të shqetësojë gjumin ose të shkaktojë makthe. Kjo tezë mbështetet gjithashtu nga një studim që tregoi se njerëzit që shikuan filma dhe seriale të dhunshme 90 minuta para gjumit kishin 13 herë më shumë gjasa të kishin makthe se sa ata që shikonin përmbajtje komike.

Nivelet e melatoninës ulen – Çdo ditë kur dielli perëndon, trupi fillon të prodhojë sasi më të mëdha të melatoninës. Kur kjo fillon të ndodhë, melatonina e tepërt sinjalizon trupin se është koha për gjumë. Fatkeqësisht, drita blu e lëshuar nga pajisje të tilla si TV, kompjuterë dhe smartphone mund të prishë orën natyrale të trupit dhe të shtypë prodhimin e melatoninës.

Kjo zakonisht rezulton në gjumë me cilësi më të ulët dhe gjithashtu rrit gjasat e zgjimit shpesh gjatë natës. Më keq, është më e vështirë të futesh në një fazë të gjumit të thellë.

Mungesa e gjumit akumulohet – Mungesa e gjumit akumulohet me kalimin e kohës. Në veçanti, “borxhi” grumbullohet, i cili është në fakt ndryshimi midis orëve të gjumit që i duhen trupit dhe orëve të gjumit. Kur përpiqemi të “paketojmë” disa episode para gjumit dhe ajo zgjat deri natën vonë, borxhi akumulohet. Mungesa e vazhdueshme e gjumit mund të rezultojë në pagjumësi, gjumë të dobët dhe lodhje.

Shtim në peshë – Një studim zbuloi se gratë që flinin në dritë artificiale, si ato në televizione, kishin një rrezik më të lartë për të shtuar peshë të paplanifikuar. Rreziku i mbipeshes nuk varet as nga cilesia e gjumit. Nëse ata flinin me TV të ndezur, nëse kishin probleme me gjumin ose flinin menjëherë, ata rrezikoheshin më shumë nga shtimi i peshës së paplanifikuar.