Apple tani vlen 2 trilionë dollarë, bëhet kompania më e vlefshme në botë

Apple tani vlen 2 trilionë dollarë, bëhet kompania më e vlefshme në botë

Apple sapo ka kapërcyer vlerën prej 2 trilionë dollarë, duke u bërë vetëm kompania e dytë që e bëri ndonjëherë këtë.

Sipas medieve të huaja, nga një garazh në Los Altos, California në një kompani më fitimprurëse në botë, shërbimet e saj të ndërthurura me pjesën më të madhe të jetës së përditshme moderne, vlerësimi i i radhës e vendos atë lartë atë nga konkurrentët e sa më të afërt të teknologjisë.

Amazon dhe Microsoft mburren me kapitalet e tregut me rreth 1.5 trilion dollarë secila.

Google është me vetëm prej 1 trilion dollarë.

“Vlerësimi prej 2 trilionë dollarësh i Apple përfaqëson rreth 10 për qind të BPV-së për SHBA-në dhe rreth 7 për qind të S&P 500”, tha David Kass, profesor i financave në Shkollën e Biznesit Robert H. Smith të Universitetit të Maryland.

“IPhone i tij është i kudondodhur. Ai ka transformuar mënyrën se si jetojmë”.

Por një moment më domethënës mund të ketë qenë kur kompania arriti në 1 trilion dollarë për herë të parë, në gusht të vitit 2018.

Pas “thyhet” vlera 1 trilion dollarë, bëhet më e lehtë për investitorët të imagjinojnë se mund të shkojë në 2 trilionë dollarë ose 2.5 trilionë dollarë, tha Munster.

Kompania e teknologjisë nuk është e para që kap vlerën e 2 trilion dollarëve.

Në pronësi shtetërore të Arabisë Saudite, “Saudi Aramco”, prodhuesi më i madh i naftës në botë, e bëri këtë gjatë në dhjetor të vitit 2019.

Por kompania u bllokua gjatë ngadalësimit global ekonomik të këtij viti dhe një rënie në çmimet e naftës, dhe vlerësimi i saj që atëherë ka rënë në 121 miliardë dollarë.

TAGS