A ndikohet Oscari prej Golden Globes: Kush janë favoritët e këtij viti për çmimin prestigjioz?

Të dielën, më 24 shkurt, do të zhvillohet ceremonia e 91-të e Akademisë. Ashtu si çdo vit në këtë kohë, diskutohet se duart e kujt do të përfundojë statuja e artë. “Academy Awards” mbahet çdo vit në fund të shkurtit duke e pasur “Golden Globe”. Shumë thonë se ky i fundit është një tregues i mirë se kush mund të fitojë një Oscar.

Fituesit më të mëdhenj të këtij viti në Golden Globes ishin filmat “Green Book” dhe “Bohemian Rhapsody”.

Film “Green Book” fitoi në tri kategori – për filmin më të mirë në kuadër të komedi/muzikë pastaj për skenarin më të mirë dhe aktorin më të mirë mbështetës. Globi i Artë shkoi tek aktorja Mahershali Ali.

Nga ana tjetër, biopsina e këngëtarit Freddie Mercury solli prodhimin e “Bohemian Rhapsody”, i cili u shpërblye në kategorinë e dramës më të mirë, një titull i shkoi aktorit më të mirë që i takoi Rami Malekut, i cili luan rolin e frontmenit të bendit “Queen”.

Oscar (Photo by Matt Sayles/A.M.P.A.S via Getty Images)

Gjithashtu, katër filma të tjerë kanë fituar çmime për aktrime. Regina Queen fitoi Golden Globe për aktoren më të mirë (If Beale Street Could Talk). Protagonisti i “Vice” Christian Bale u shpall aktori më i mirë në kategorinë e komedisë/muzikës si dhe Olivia Colman (The Favourite), aktorja më e mirë në të njëjtën kategori. Glenn Close fitoi në kategorinë e dramës (The Wife).

Është e natyrshme të supozojmë se Globi i Artë në një farë mënyre parashikon se cilat filma do të fitojnë Oscarët. Megjithatë, përveç ceremonisë dhe faktit se sezoni i çmimeve të Hollivudit fillon me Golden Globe dhe mbaron me Oscar, këto dy ngjarje në shumicën e rasteve nuk kanë shumë gjëra të përbashkëta, sidomos kur bëhet fjalë për fitimin e arritjeve.

Dallimi i parë është midis çmimeve. Oscari shpërblen filmin më të mirë ndërkohë që është e kundërta me Globin e Artë – çmimi shkon për filmin më të mirë në kategorinë e dramës dhe filmi më i mirë në kategorinë e komedisë/muzikës. Në rastin e Globit, shpërblimet për aktorët kryesorë jepen në të njëjtën mënyrë.

Çmimet për aktorët dhe aktoret dhe regjisorët në Globin e Artë jepen në përgjithësi, si dhe në Oscar.

Sa i përket skenarit, ka një çmim për skenarin më të mirë në çmimin Golden Globes ndërsa Oscarët janë dhënë për përshtatjen më të mirë dhe skenarin më të mirë origjinal.

Për shkak të këtyre dallimeve, është pothuajse e pamundur që Globi i Artë të parashikojë se kush do të fitojë Oscarët. Megjithatë, ka situata në të cilat zgjedhjet përkojnë.

Për shembull, fituesi i Globe të Artë të vitit 2016 në kategorinë e muzikës “La La Land”, e cila ka fituar gjashtë çmime të tjera, ka fituar gjashtë çmime në Oscar, megjithëse jo për filmin më të mirë. Gjithashtu, atë vit, Oscari për filmin më të mirë shkoi për “Moonlight”, një film që u shpall më i miri në kategorinë e dramës në Golden Globe.

Megjithatë, këto ndeshje nuk janë të zakonshme. Sipas llogarive të gazetarit të filmit Jason Bealey, midis viteve 2006 dhe 2016, Oscar dhe Globe janë “pajtuar” vetëm në 50 për qind të rasteve kur bëhet fjalë për çmimin më të mirë të filmit. Në rastin e regjisorëve, përqindja është edhe më e ulët (40 për qind).

Megjithatë, sipas vlerësimit të Baileyt, Golden Globe do të thotë diçka në rastin e shpërblimeve për aktorët, që atëherë ato çmime përputhen në 90 për qind të situatave.

Lexo po ashtu:

Kështu, që nga viti 2012 e tutje, aktorët e njëjtë kanë fituar dy çmime – nga Daniel Day Lewis, Matthew Maconahy, Eddie Redman, Leonardo DiCaprio, Casey Aflek dhe Gary Oldman.

Rasti i njëjtë ka qenë me aktoret që nga viti 2011, duke filluar me Merul Streep, Jennifer Lawrence, Kate Blanchett, Julien Moore, Brie Larson, Emma Stone dhe Francis McDormand.

Çmimet e prodhuesve amerikanë (PGAs), atëherë Shoqata Amerikane e Drejtuesve (DGAs) dhe Shoqata e Aktorëve të Filmit (SAGs), mund të parashikojnë se kush do të marrë një Oscar, sipas Vox. Arsyeja qëndron në faktin se shumë prej votuesve të tyre vendosin se kush fiton Oscar.

Lexo po ashtu:

Akademia e Arteve dhe Shkencave të Filmit, prapa Akademisë, ka mbi shtatëmijë anëtarë të fshehtë, kryesisht regjisorë dhe artistë. Aktorët përbëjnë pjesën më të madhe të trupit të votimit (rreth 22 për qind). Nga ana tjetër, një grup njerëzish prapa Golden Globes nuk ka më shumë se 100 anëtarë dhe e bëjnë atë një gazetar.

Tani për tani, yjet favorite duket se janë të “Green Book”, sepse ky film ka fituar edhe çmimin PGA, ndërsa aktori Mahershall Ali ka fituar çmimin SAG. Gjithashtu, filmi “Roma” i Alfons Quaronas, i cili ka nominimet edhe në Oscar, u zgjodh nga Shoqata Amerikane e Regjisorëve. /Telegrafi/

TAGS