2020-ta është regjistruar si viti më i ngrohtë ndonjëherë

2020-ta është regjistruar si viti më i ngrohtë ndonjëherë

09:09 | 10 Janar 2021

Viti 2020 ishte për 1.25 gradë më i ngrohtë se periudha paraindustriale në vitin 2016. Sidoqoftë në vitin 2016 u regjistrua El Nino, që kontribuoi në rritjen e temperaturës mes 0.1 dhe 0.2 gradë.

Klimatologu Zeke Hausfather i tha AFP se temperatura ishte rritur me 0.2 përqind në dekadë që nga vitet 1970, transmeton portal arbresh.info

Organizata Botërore Meteorologjike ka njoftuar se viti 2020 është ndër tre vitet më të ngrohta.

Në Evropë, e cila u shënua nga një valë e jashtëzakonshme e nxehtësisë, 2020 ishte larg nga më e ngrohta, 0.4 gradë më e lartë se në 2019 dhe 1.6 gradë më e lartë se në periudhën e referimit 1981-2010, ose 2.2 gradë më e lartë, sesa në periudhën paraindustriale.

Në rajonin e Arktikut, veçanërisht në Siberi, viti u shënua nga një sezon “jashtëzakonisht dinamik” i zjarreve në pyje, për shkak të të cilit u çliruan 244 megatonë dioksid karboni.

Pas një viti të izoluar, periudha 2015-2020. më e ngrohta është regjistruar ndonjëherë, dhe dekada e fundit (2011-2020) ka qenë gjithashtu më e ngrohta që nga fillimi i epokës industriale./arbresh.info/

TAGS