11 varre me njerëz pa këmbë gjenden në Perunë misterioze

11 varre me njerëz pa këmbë gjenden në Perunë misterioze

Dy fëmijë të varrosur në këtë lokacion kishin simbole në kafkën e tyre, ose nga tatuazhet ose shenjat që morën nën lëkurë dhe i njollosnin kockat nën të.

Një person u varros me një skeptër dhe një tjetër u vendos në një dhomë me çati – duke treguar që të dy ishin me pozitë të lartë shoqërore dhe mund të kenë qenë priftërinj.

Varret gjithashtu zbulojnë se shumica e skeleteve iu ishin hequr këmbët.

Qytetërimi Moche lulëzoi në Perunë veriore dhe e kishte kryeqytetin e tij afër Moche-së të sotme në Trujillo.

Shumë studiues besojnë se populli Moche nuk ishte i organizuar politikisht si një perandori apo shtet monolit.

Në vend të kësaj, civilizimi përbëhej nga politika autonome që ndanin një kulturë të përbashkët, siç shihet në ikonografinë dhe arkitekturën që mbijeton sot.

Drejtori i projektit Edgar Bracamonte, nga Universiteti Kombëtar i Trujillo në Peru, tha se është e paqartë nëse kufomat ishin gjymtuar, por është e qartë se këmbët e tyre nuk ishin aty kur u varrosën.

Studiuesit gjithashtu po përpiqen të zbulojnë se kujt i përkisnin mbetjet.

Zbulimi u bë në vendin arkeologjik Huaca Santa Rosa de Pucala në rrethin e Pucala në rajonin perëndimor veri-perëndimor të liklajos.

Rajoni konsiderohet një qendër ceremoniale për rajonin dhe besohet se personi i varrosur në dhomën e madhe mund të ketë qenë një udhëheqës fetar.

“Ne po mundohemi të përcaktojmë nëse ai ishte prift”, tha Bracamonte.

Objektet qeramike dhe prej porcelani u gjetën gjithashtu dhe shkencëtarët shpresojnë se zbulimet do të hedhin më shumë dritë mbi njerëzit që jetuan atje.

Vendi është disa milje larg Huaca Rajada, i njohur gjithashtu si Sipan, një lokacion arkeologjik Moche që është i famshëm për varrin e Zotit të Sipanit.

Qyteti i Sipan daton nga 50 deri në 700 pas Krishtit, në të njëjtën kohë me Periudha Moche.

Studiuesit zbuluan gjithashtu një tempull që i përkiste kulturës Wari, e cila lulëzoi në Andet jug-qendrore dhe zonën bregdetare të Perusë moderne nga rreth viteve 500 deri 1000 pas Krishtit.

Besohet se tempulli ishte ndërtuar midis viteve 800 dhe 850 pas Krishtit dhe shpresohet se do të gjenden përgjigjet në lidhje me kulturat para-hispanike në rajon në atë kohë.

Në varrezat e tempullit, ekspertët gjetën kocka deveje, sende të gdhendura, shishe dhe sende metalike që mund të jenë përdorur si oferta.

TAGS